U sv. Anny předepsali 550 receptů na konopí

  • 9. září 2019,
  • 19:11,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Léčebné konopí využívá stále více lidí. Lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně letos za prvních osm měsíců vydali 180 pacientům 550 receptů na tři kilogramy medicínského konopí.

Stáhnout video
Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny byla prvním státním zdravotnickým zařízením, které začalo s léčbou medicínským konopím. Jako první v minulosti začala vyrábět konopné tabletky. A v letošním roce narostl počet předepsaného léčebného konopí oproti loňsku.

“My jsme vlastně do konce srpna od začátku roku vydali 550 receptů, které se týkali 180 pacientů.”Ten nárůst je opravdu velký, protože za stejné období v loňském roce to bylo o 320 receptů méně,” vysvětlila Dana Lipovská, tisková mluvčí, nemocnice u sv. Anny.

Letošní novinkou je zahájení výzkumu léčebného konopí. Budou se zkoumat účinky na pacienty. Díky tomu by se mohlo rozšířit využití konopí u dalších nemocí nebo by to mohlo vést k jednání o proplácení pojišťovnami. Pojišťovny zatím léčebné konopí nehradí, přesto si tyto ne zrovna levné léky lidé kupují.

“Tyto léky jsou předepisovány v ambulanci bolesti a lékaři je předepisují především pacientům s onkologickým onemocněním. Pak taky pacientům, kteří mají chronické problémy, například s bolestí zad nebo třeba s nějakým revmatologickým onemocněním,” dodala Dana Lipovská, tisková mluvčí, nemocnice u sv. Anny.

Do léčby konopím se zapojuje v České republice čím dál více lékařů. Od začátku roku do konce srpna ho předepsali svým pacientům přes devět kilogramů, loni za stejnou dobu pouze přes dva kilogramy. Doufejme, že se například jejich úhrada pojišťovnami v budoucnu bude alespoň zvažovat.




LODĚNICE s.r.o. Loděnice u Moravského Krumlova
Loděnice
od 21 480 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu