V Řečkovicích připravili akci pro děti

  • 31. srpna 2020,
  • 10:41,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V Řečkovicích si děti i dospělí mohli poslední den prázdnin zpříjemnit na akci Hurá zpět do školy bezpečně. V areálu bývalého pivovaru byl pro ně připraven bohatý program. Akce měla pomocí hry ukázat dětem, jak se chovat v krizových situacích.

Reklama

Rodiny s dětmi z Řečkovic a okolí se mohly poslední den prázdnin vydat na akci Hurá zpět do školy bezpečně. Vedení městské části společně s eventovou agenturou připravilo celodenní program plný soutěží a her a také ukázek spojených s první pomocí a řešením krizových situací.

"Jelikož koronavir nám to na jaře neumožnil, tak jsme se rozhodli, že den před nástupem do školy či školky uspořádáme tuto velkou akci se všemi záchrannými složkami, aby se děti a rodiče nejenom pobavili, ale zjistili také spoustu dalších nových skutečností a podívali se, jak to funguje při první pomoci, u hasičů, u policistů," řekla Petra Quittová, vedoucí odboru VV MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

V areálu bývalého řečkovického pivovaru bylo připraveno hned několik stánků a stanovišť, na kterých si mohli vyzkoušet celou řadu aktivit.

"Máme tady 12 soutěžních stanovišť, na každém dítě získá soutěžní razítko a na závěr samozřejmě získá nějakou pěknou odměnu. Každé to stanoviště je spojeno s nějakou prevencí. To znamená, že se zaměřuje na prevenci v oblasti hašení požáru, v oblasti poskytování první pomoci či v oblasti zdravého sportu," popsal Jiří Filip, moderátor akce.

Akce Hurá zpět do školy bezpečně byla výjimečná také tím, že se sešlo na jednom místě hned několik organizací. Nechyběl Hasičský záchranný sbor JMK, Policie ČR ani městská policie. Návštěvníci mohli v areálu najít i stánek brněnské zoologické zahrady, kde se děti seznámily s několika druhy zvířat, především s brouky nebo želvou. Hlavním tématem však byla první pomoc a děti i rodiče si vyzkoušeli masáž srdce.

"My tu máme rozdělené dvě takové podstanoviště. Jedno je pro dospělé, co je převážně jenom mačkání. Zatímco u dětí je první pomoc zaměřená na mačkání a dýchání, takže tam učíme ten poměr, který je 15:2,“ popsal stanoviště Martin Róbert Hráč, instruktor první pomoci.

Děti si tak kromě mačkání hrudníku mohly na figuríně vyzkoušet i dýchání z úst do úst. Reakce dětí na simulovanou záchranu života byly různé.

"Záleží na věku, ale některé jsou takové, že vědí a umí i odpovědět dost k věci, to nás velmi mile překvapí. Ale potom jsou i některé děti, které jsou například mladší a přijdou a mačkají například tvář, což je takové úsměvné,“ řekl Martin Róbert Hráč, instruktor první pomoci.

Podle organizátorů akce je důležité poskytovat dětem možnost setkat se řešením krizových situací především proto, aby mohly v případě nutnosti ochránit sebe a pomoci druhým. Už teď má městská část pro své obyvatele připraveny další akce.

"Pro děti to bude akce v listopadu Čerti z Lipůvky, to je úžasná předvánoční akce, taková mikulášská, přijedou čerti a Mikuláš na koních. Bývá to obrovská akce s velkým úspěchem,“ přiblížila plány městské části Petra Quittová, vedoucí odboru VV MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

A pokud budou pozitivní ohlasy na první ročník akce Hurá zpět do školy bezpečně, mohou se na ni Brňané těšit i příští rok.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu