Brňané mohou obdivovat Poklady špilberské zbrojnice

  • 29. března 2022,
  • 9:20,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Poklady špilberské zbrojnice. Tak zní název výstavy, kterou připravilo muzeum města Brna a která dává nahlédnout do světa zbraní a artefaktů s bojem spojených. Výstava, která potrvá do konce roku zahrnuje kolem dvou set exponátů ze sbírky muzea.

Reklama

Kolem dvou set předmětů, především zbraní, mohou obdivovat návštěvníci hradu Špilberk. A to díky výstavě Poklady špilberské zbrojnice. Muzeum města Brna nabízí návštěvníkům to nejlepší ze své sbírky. Vystavené zbraně hrály důležitou úlohu v historii města a u mnoha z nich lze obdivovat i jejich řemeslné zpracování. Kromě zbraní představuje výstava také další poklady, které vyprávějí svůj příběh.

“Řeknu o jednom předmětu, který je docela zajímavý. Máme tady prostřelený kyrys. Kyrys, to je přední plát, který nosili kyrysníci, pochází z napoleonských válek, protože je to model 1804, francouzský kyrys. A s největší pravděpodobností byl tou dělovou koulí prostřelen v bitvě u Slavkova,” uvedl Radim Dufek, kurátor výstavy.

V gotickém sále najdou návštěvníci předměty ze středověku, renesance, třicetileté války s výzbrojí mušketýra nebo také starověké zbraně z archeologických nálezů. Další část této výstavy se zaměřuje především na výzbroj Brněnského ozbrojeného měšťanského a střeleckého sboru založeného v roce 1798. Závěrečný úsek výstavy představuje ty nejzajímavější zbraně ze sbírky muzea.

Pokud si ti lidé odnesou jednak ten zážitek z těch chladných palných zbraní, ale i ty informace o tom, že město Brno mělo opravdu úspěšnou zbrojní výrobu, že ten průmysl v tom Brně byl, tak je to něco, co je kromě textilu v tom DNA Brna hluboce zakořeněno, i když to pomalu už mizí,” uvedl Zbyněk Šolc, ředitel Muzea města Brna.

Během léta bude výstava ještě obohacena o předchůdce kulometu Bren, který byl vyroben v brněnské Zbrojovce a který je označován za jednu z nejúspěšnějších zbraní minulého století. Výstavu budou také doprovázet různé tematické akce.

“Budeme pořádat kulturní program tak, aby, jak tu dneska byly různé střelecké spolky, tak ty přislíbily účast, takže budou takové různé ad hoc akce, právě proto, aby se ta výstava trochu oživila a aby v té interakci s těmi živými lidmi, nebo těmi aktivitami, byla ta výstava taková přívětivější, a ty chladné zbraně měly lidskou tvář,” řekl Zbyněk Šolc, ředitel Muzea města Brna.

“Já jsem říkal už na vernisáži, že když řinčí zbraně, múzy mlčí, a u nás je to naopak. A uzavřu to tím mým oblíbeným a zvláště v této době trochu aktuálním, že zbraně patří do muzea,” doplnil Radim Dufek, kurátor výstavy.

Ty vystavené v Muzeu města Brna je možné obdivovat až do konce letošního roku. Vchod do výstavy je přímo z malého nádvoří hradu a její prohlídka může trvat, v závislosti na zájmu návštěvníka, zhruba pětačtyřicet minut.




Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu