V Brně můžete najít 176 památných stromů

  • 8. února 2024,
  • 20:39,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Stromy, které jsou významné svým věkem, umístěním, dřevinou či tvarem a velikostí, mohou být prohlášeny za památné. Brno se pyšní hned desítkami památných stromů, ať už solitérních či těch, které tvoří stromořadí. Patří mezi ně například Lípa v Bystrci nebo dnes již jen torzo mohutné vrby v Bosonohách.

Reklama

Máte ve svém okolí starý, krásný či něčím významný strom? Třeba je to jeden z těch, které si zaslouží patřit mezi památné stromy. V Brně se takových aktuálně nachází 176, z toho 39 solitérních a 137 stromů v rámci stromořadí nebo skupin stromů. Místo v této kategorii si může strom vysloužit například svým stářím, umístěním či vzrůstem.

“Může se jednat také o cenné dřeviny i nepůvodních druhů a v neposlední řadě můžeme za památné prohlásit stromy historicky cenné, které jsou památníky historických událostí nebo se k nim váží různé pověsti a báje,” vysvětlila Monika Knězková, vedoucí Referátu ochrany přírody a krajiny.

Nejstarším památným stromem na území města brna je Lípa srdčitá, která se nachází v Bystrci. Do seznamu se však dostala jen šťastnou náhodou. V dutině kmene se v roce 1933 usídlila kuna, kterou se místní občan pokusil vystrnadit zapálenou slámou a strom málem shořel. Byl poškozený a proto měl být pokácen.

“Naštěstí v den, kdy mělo proběhnout kácení, tak šel kolem místní strážmistr, který upozornil na to, že se pravděpodobně jedná o chráněný strom?” řekla Monika Knězková, vedoucí Referátu ochrany přírody a krajiny.

Tuto domněnku následně potvrdily záznamy z místního památkového ústavu a strom byl místo likvidace stabilizován pomocí kovové obruče.

“Dodnes můžeme vidět zbytky, už je strom vrostlý do té obruče, jsou tam vidět zbytky té kovové obruče a strom byl takhle zachráněn a můžeme ho obdivovat do dnešní doby,” doplnila Monika Knězková, vedoucí Referátu ochrany přírody a krajiny.

“Dalším památným stromem je Kiliánova vrba, jejíž obvod kmene je 820 cm. Jedná se o nejmohutnější vrbu v celé české republice, která byla vybrána v anketě Strom roku v roce 2005 jako nejhezčí brněnský strom,”

“Bohužel v jedné z letních bouřek v roce 2008 došlo k zásahu bleskem, do tohoto stromu. Došlo k velkému poškození kmene a tím k otevření brány pro různé patogenní organismy a strom začal postupně chátrat,” uvedla Monika Knězková, vedoucí Referátu ochrany přírody a krajiny.

I přes to, že ze stromu po veškerém ošetření zbylo pouze torzo, působí jeho mohutný kmen stále impozantně. Některé stromy či stromořadí však během let, často i kvůli provozu města utrpí újmu. Jako v případě několika stromů v Bosonohách, v jejichž těsné blízkosti probíhala rekonstrukce vodovodu a kanalizace.

“Já si moc vážím toho, že radnice se stará o novou výsadbu. To znamená, že za každý strom, který tam z důvodu nějaké rekonstrukce zajde, tak je vysázen nový. A toho se účastníme i my občané. Takže já mám z toho dobrý pocit, že tam dochází k nějaké přirozené obnově,” řekla Ivona Špačková, obyvatelka Bosonoh.

Stejně jako snad všechno v přírodě i ty nejkrásnější stromy jednou zestárnou a nahradí je ty nové. A při dobré péči budou brňanům sloužit ať už jako pastva pro oko, krajinotvorný prvek či připomínka dávné historie.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

ARENCOM TEAM s.r.o. - 01
Olší
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu