Brno otevřelo magické podzemí

  • 31. března 2024,
  • 15:20,
  • Brno,
  • Eva Meissnerová

Ne každý to má. Historické brněnské vodojemy, unikátní podzemní chrámy, které se ještě do roku 1997 plnily vodou, dnes plní řady zvědavých návštěvníků a opravdu je co obdivovat.

Reklama

Tři technické památky, vodojemy, datované do let 1874, 1894 a 1917, ukrývající se v útrobách Žlutého kopce, byly slavnostně otevřeny veřejnosti za účasti zástupců města Brna. Celková investice, přesahující 150 milionů korun, zahrnovala nejen obnovu samotných vodojemů, ale i vytvoření nového parku nad nádržemi. Financování této iniciativy bylo kompletně hrazeno městem, které má v plánu využít tyto objekty i pro další účely.

„Kromě toho, že si budete moci vodojemy prohlédnout v rámci komentovaných prohlídek nebo individuálních prohlídek, tak tady plánujeme různé koncerty, ať už třeba vážné hudby nebo jiných hudebních žánrů. Měli jsme tady na obhlídkách lidi z divadelního prostředí, z hudebního prostředí, tanečníci, audiovizuální umění. Myslíme si, že ty kulturní projekty, které se tady budou dít, mohou být vlastně ze všech oblastí kultury, jaké si dovedeme představit,“ řekla Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO .

Cisterny v Istanbulu, vodojemy v Kodani. Teď i Brno vytvořilo ve střední Evropě něco jedinečného a zájem by měl projekt vzbudit i u turistů ze zahraničí.

„My máme připravené kampaně, které půjdou vlastně už v tomto roce, ale plánujeme i v dalších sezónách do sousedních států a do vybraných i vzdálenějších trhů. A budou probíhat jak v rámci online kampaní, ale vzhledem k tomu, že i třeba fotografie a videa z vodojemů jsou takové, jaké jsou a jsou krásné a velmi působivé, tak chceme nakoupit i nějaké plochy třeba na na letištích, na nádražích ve velkých městech, abychom pracovali s tou krásnou vizualitou toho místa, která je velmi, velmi přitažlivá,“ uvedla dále ředitelka Jana Janulíková.

Vodojemy byly v provizorní podobě zpřístupněny již v roce 2020, kdy byl přístup po žebříku nahrazen schodištěm. Ve finální fázi architekt projektu, David Prudík, myslel i na jejich bezbariérovost.

„Dokázali jsme prosadit pouze bezbariérový vstup do toho nejstaršího a do toho nejnovějšího vodojemu. Poslední cihelný vodojem, který je trošku mimo půdorys tady těchto dvou nádrží, je přístupný bohužel pouze po schodišti, ale to schodiště je mírné a dá se zvládnout i s pomocí třeba i pro vozíčkáře,“ vysvětlil specialista na brněnské podzemí Ing. Aleš Svoboda.

V den otevření byl park nad vodojemy plný nedočkavých návštěvníků a také těch, kteří se s námi rádi podělili o své dojmy.

„ Bylo to úžasné. Přijeli jsme na výlet ze Zlína a fantastický zážitek, fantastický úplně. V některých místech, na některých místech tam dolů, mě úplně tekly slzy, nádhera, nádherné. Nečekala jsem, v podstatě jsem nevěděla, co mám čekat od toho a předčilo to veškeré moje jako očekávání. A to, co jsem si možná myslela, že bych tam mohla vidět,“ svěřila se návštěvnice Karla Štěpánová.

Na místo, které má dle mnohých světové parametry, se během prvního víkendu prodalo přes 7000 vstupenek. Provozovatel objektu, TIC Brno ,spolu s umělci připravil uvnitř objektu audiovizuální instalaci a na projekty podobného charakteru se uvnitř těchto vodních chrámú můžeme těšit i v budoucnosti.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

ARENCOM TEAM s.r.o. - 01
Olší
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu