V ČR poprvé zahráli New Jazz Underground

  • 13. dubna 2024,
  • 22:38,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Milovníci Jazzu měli možnost úplně poprvé v České republice zažít koncert tria New Jazz Underground //Ňů Džez Andrgraund//. Kombinace bicích, saxofonu a baskytary poskytla pestré aranže. V Cabaretu De Péchés //Kabaretu De peš// tak panovala příjemná atmosféra.

Reklama

V rámci festivalu Jazz Fest Brno přijelo do Cabaretu des Péchés trio mladých jazzových muzikantů s poměrně výstižným názvem New Jazz Underground. Kapela si od roku 2020, kdy byla založena, získala řadu fanoušků, a to nejen díky kombinaci klasických a osvědčených jazzových prvků s těmi moderními, ale také díky schopnosti improvizace.

“To, co máme napsané, nás jen naladí, abychom na sebe mohli v daný moment reagovat, konverzovat a vést dialog. Je to… spontánní,” doplnil Sebastian Rios, baskytara.

“Chceme dávat příležitost mladým muzikantům a klukům je kolem pětadvaceti, všem, jsme rádi, že můžeme mít takhle mladou kapelu, vlastně generace X, u nás na festivalu. A hlavně na takovéhle úrovni, protože jazz jde pořád dopředu a muzikanti jsou čím dál vlastně lepší a ta úroveň mladé generace šla strašně nahoru za posledních 20, 30 let,”  řekl Vilém Spilka, umělecký ředitel, Jazz Fest Brno.

Návštěva právě tohoto vystoupení byla vhodná i pro ty, kdo jazzovou muziku běžně neposlouchají, protože se bojí příliš složitých aranží a rytmů. Zeptali jsme se saxofonisty, co je podle něj tím aspektem, který jejich muziku přibližuje tak širokému publiku.

„Možná větší důraz na melodii. Protože když může posluchač vytáhnout a zachytit melodii, v tu chvíli můžete dělat cokoliv. Možnosti jsou, prostě, nekonečné,”  uvedl Abdias Armenteros, saxofon.

I přes svůj mladý věk mají za sebou členové tria úctyhodnou hudební historii. Setkali se spolu na Juilliard School a pohybovali se v úzkém okruhu kolem hudebníků a pedagogů jako je například Victor nebo Eric Lewis. O muzikantských schopnostech každého z nich nebylo pochyb, ale i tak jsme se zeptali, kdo je z jejich kapely ten nejlepší hudebník.

“Řekl bych, že já … Neee, je to všechno láska, hraním spolu jsme všichni vyrostli, takže… Je to Sebastiánova kapela, takže hádám, že basák má největší autoritu,”  Abdias Armenteros, saxofon.

Výjimečnost koncertu podtrhuje fakt, že to byla pro trio úplně první návštěva České republiky. Pro některé z nich to byl dokonce první koncert v Evropě. Už před koncertem však hudebníci cítili, že české publikum má potenciál.

Vypadá to, že je tu hodně mladých lidí a že je tady ve městě velmi živá atmosféra. Doufám, že lidi budou reagovat dobře. Uvidíme. Nikdy nevíte…”  doplnil Sebastian Rios, baskytara.

A jak to dopadlo? V reakcích na hudbu New Jazz Underground brněnské publikum rozhodně nezklamalo.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

ARENCOM TEAM s.r.o. - 01
Olší
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu