Byt manželů Herdanových je unikátní příklad funkcionalismu

  • 2. září 2024,
  • 18:10,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Byt v Brně na Hlinkách 46 vydává svá tajemství. Prochází náročnou rekonstrukcí na které se podílí studenti z Vyšší odborné školy restaurátorské.

Reklama

Byt manželů Herdanových v nájemním domě Hlinky 46 prochází náročnou rekonstrukcí. Zadavatelem je MČ Brno střed. V bytě byly objeveny pevné nábytkové prvky, zejména prosklené police a úložné prostory. Restaurování se ujala Vyšší odborná škola restaurátorská, která sídlí v Brně na Francouzské ulici.

“Vlastně se jedná o dohodu mezi městem a školou s tím, že ve škole máme kapacitu, v průběhu školního roku, zhruba v rozsahu půlky toho školního roku, kdy tyto projekty zpracováváme, “ sdělil Jan Hrdina, vedoucí odboru KRN (konzervování a restaurování nábytku).

Škola běžně pracuje pro církev nebo pro Národní památkový ústav. Ale tady se naskytla vzácná příležitost pracovat na zakázce v jednom velkém bloku.

“Myslím, že to je velmi šťastný nápad pro město, jako investora, určitě i pro nás. Protože pro nás je to mimořádná příležitost dělat na dlouhém projektu, který přesahuje několik let. Vlastně několik generací studentů,” dodal Jan Hrdina, vedoucí odboru KRN (konzervování a restaurování nábytku).

V červnu 2024 byla již prakticky dokončena práce na vestavěné dřevěné stěně z první místnosti. Originální povrchová úprava dřeva šelakem byla ponechána a oživena.

“A jediné co jsme dělali, tak je vlastně oprava konstrukce, doplnění chybějících částí, případně retuše. V případě téhle skříně nějakých fleků, nečistot. A potom scelení povrchu,” vysvětlil Dominik Matus, restaurátor nábytku a pedagog VOŠ restaurátorská.

V bytě se nachází kamenný krb, který v sobě ve skutečnosti ukrývá radiátor. Byl opatřen kovovým krytem.

“A na té mříži jak můžete vidět, se nachází iniciály HR. Což právě byly iniciály, které jako první navedly kunsthistoriky k tomu, kdo vlastně v tom bytě bydlel,” dodal Dominik Matus, restaurátor nábytku a pedagog VOŠ restaurátorská.

Ve skříních a policích byly objeveny různé předměty a zbytky tiskovin. Porovnáním v digitální knihovně se podařilo všechny útržky přiřadit ke konkrétním výtiskům a tak noviny datovat. Na základě toho se zjistilo, kdy byl mobiliář vyroben.

“A co byl taky unikátní nález, tak je fragment dopisní obálky, kde jsem zjistil, že je to dopisní papír firmy Dürschmidt, která sídlila v Ústí (nad Labem),” doplnil Dominik Matus, restaurátor nábytku a pedagog VOŠ restaurátorská.

Díky tomu se ví, že na nábytku byly použity produkty této firmy, která vyráběla barvy a laky. Navíc je dopis adresován brněnské firmě Buchal a Prokop a ta nábytek s největší pravděpodobností i vyrobila.

“Přesnou cenu zatím nemáme vyčíslenou, ale jsme dohodnuti s investorem, kterým je město Brno (Brno-střed), že platí primárně materiál, což je zásadní položka. A u tohoto projektu je mimořádně zajímavé, že část mzdy ve formě přesčasů, se platí přímo studentům.” dokončil Jan Hrdina, vedoucí odboru KRN (konzervování a restaurování nábytku).

Je to poprvé v dějinách této školy. Tento projekt ukazuje, jak může být spolupráce mezi městem a školou oboustranně prospěšná.




AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

BRYVECASTA s.r.o. Dědice
Vyškov
od 14 200 do 18 900 Kč/měsíc

Detail
Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu