Učňovské školství nabízí atraktivní obory

  • 11. září 2019,
  • 18:17,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Nedostatek kvalitních řemeslníků je v tuzemsku dlouhodobým problémem. Poptávka na trhu práce výrazně převyšuje nabídku, kterou produkuje naše učňovské školství. Zájem o studium některých učňovských oborů mezi dětmi je totiž menší, než by bylo potřeba.

Stáhnout video
Reklama

Řemeslo má zlaté dno, zlaté české ručičky a spousta podobných rčení byla v minulosti užívána v souvislosti s prací proslulých českých řemeslníků. Ty doby jsou však již dávno pryč. V současnosti jsou totiž učební obory a řemesla v plánování profesní kariéry popelkou.

“Zájem je o obory, ať už je to obrovský mnohaletý zájem o obor kadeřnice, dále zájem je i o kuchaře i číšníky. Tam ale je problém že ne všichni ví, do čeho jdou a to studium opouští v průběhu vzdělávání. Na druhé straně nezájem a málo uchazečů je zejména o obory řezník, pekař a výrobce textilií,” sdělila Jana Marková, ředitelka školy, SŠ Charbulova Brno.

Například řezníků je nedostatek i přesto, že platy v tomto konkrétním oboru jsou na velice dobré úrovni. Zájemce však odrazuje nejspíš namáhavost této práce. Ještě horší situace, co se týče zájmu o učení, je v oborech, jako je například zedník, instalatér,pokrývač nebo kominík. Na poslední dva obory se pro letošní školní rok nepřihlásil ani jeden žák.

“Co se týká ostatních stavebních oborů, jako je třeba zedník, instalatér, mechanik plynových zařízení, truhlář, strojní zámečník a podobně, tak v těchto oborech jsme letos měli větší počet zájemců oproti loňskému roku,” uvedl Miloslav Knapil zástupce ředitele, SŠSŘ Bosonohy.

Na školách se snaží spolupracovat s firmami, které nedostatek řemeslníků pociťují v praxi nejvíce.

“Tyto firmy, protože si uvědomují, jaký je nedostatek pracovníků v těchto oborech, tak nabízí našim žákům od prvního ročníku stipendia ve výši až 4 a půl tisíce korun,” řekl Miloslav Knapil zástupce ředitele, SŠSŘ Bosonohy.

“Spolupracujeme s celou řadou zaměstnavatelů a bojujeme o to, aby ti naši absolventi zůstali a pracovali v oboru,” doplnila Jana Marková, ředitelka školy, SŠ Charbulova Brno.

Vyučit se řemeslu znamenalo v minulosti ten nejlepší vklad do budoucnosti. I dnes je pro ty, kteří se rozhodnou pro některý učňovský obor uplatnění na trhu práce vysoké.

“Pokud se týká cukrářů, pekařů, kuchařů, číšníků, řezníků, výrobců textilií, tak tam ta uplatnitelnost je. Kdo chce tomu oboru se věnovat, tak zcela jistě si, ten si odpovídající pracovní místo najde,” uvedla Jana Marková, ředitelka školy, SŠ Charbulova Brno.

“Ten, kdo jde na řemeslo, má v současné době perspektivu zaměstnání, má jisté uplatnění na trhu práce a troufnu si říct, že ať už je to stavební nebo strojírenské řemeslo,nebo jakékoliv jiné, tak je i dobře v současné době, a do budoucna především bude velice dobře placené,” dokončil Miloslav Knapil, zástupce ředitele, SŠSŘ Bosonohy.

Pro rodiče, které řeší u svých dětí profesní budoucnost, by tedy učňovské obory rozhodně neměly být až tou poslední uvažovanou možností.




AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu