Cyklobousměrka na Radnické skončí, jiné zůstanou

  • 7. října 2019,
  • 16:24,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Spolek Brno na kole se v posledních týdnech prudce ohrazoval proti rušení cyklopruhů v centru města. Magistrátu dokonce pohrozil žalobou. Vyhrocenou situaci nyní výrazně umírnila reakce brněnského odboru dopravy, který se snažil vyjednat kompromis.

Stáhnout video
Reklama

Některé cykloobousměrky, které byly původně zrušeny, nakonec zůstanou. Tak zní nový verdikt Magistrátu města Brna, který se rozhodl na základě diskuze s Policii České republiky.

,,Minulý týden v pondělí jsme měli jednání, kde jsme právě ty ulice jako Veselá, Solniční a hlavně Mlýnská projednávali a našli jsme takové řešení, které vyhovuje i představám policie,“ informuje radní Petr Kratochvíl.

Policie dle radnice by s největší pravděpodobností měla pruhům ve zmíněných ulicích udělit souhlasné stanovisko. Obousměrné pruhy tu tedy obnoví, změní se ovšem způsob parkování, kdy například na Mlýnské budou auta stát pouze na jedné straně ulice.

K novému prohlášení se vyjádřil jednatel spolku Brno na kole Marek Lahoda. ,,Co jsem tak slyšel pana radního, tak oceňuji především to, že na Mlýnské a Mendlově náměstí se zachová obousměrný provoz pro cyklisty, protože to jsou tahy, které by se jinak musely objet po vytížených čtyřproudových silnicích nebo po Křenové, která je také plná aut,“ říká.

Jiné pruhy naopak z bezpečnostních důvodů úplně zmizí.

,,Rušit cykloobousměrky na Radnické nebo na dalších klidových ulicích nemá smysl, protože tu splňují veškeré technické předpisy,“ krčí rameny Lahoda.

Petr Kratochvíl oponuje: ,,Já jsem si to byl projet. Ta radnická má trošku nevýhodu, že v momentě, kdy míjíte auto, tak nemáte kam uhnout. V takovém případě musíte zastavit a kolo dát na chodník. Znamená to, že to tam technicky nelze udělat,“ vysvětluje svůj postoj.

Podle Kratochvíla cyklisté mohou využít jiné ulice a o průjezd historickým jádrem nepřijdou. Situace kolem cyklobousměrek se tak ve městě postupně klidní.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu