Nová čtvrť Trnitá je strategickým projektem města

  • 8. listopadu 2019,
  • 16:28,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Vedoucím týmu strategického projektu Nová čtvrť Trnitá se stal ředitel Kanceláře architekta města Michal Sedláček. Jmenovala ho Rada města Brna. Základy nové čtvrti budou tvořit široký bulvár, kvalitní ulice a veřejná prostranství, oživené nábřeží, ale také moderní hlavní nádraží.

Stáhnout video
Reklama

Čtvrť, která by měla vyrůst mezi současným a budoucím Hlavním vlakovým nádražím, je v současné době tak trochu mrtvým územím, územím, kde se současně nic neděje. To by se však mělo změnit.

“My jsme schválili strategický projekt, který jsme dali do gesce Architekta města Brna, který by měl připravit ve spolupráci s různými odbory - investice, majetek, Brněnské komunikace, protipovodňová opatření, prostě koordinovat všechny ty činnosti, které budou muset následovat proto, aby v této lokalitě do budoucna vyrostla, aby zde byly kanály, chodníky, silnice, šalina aby tudy jezdila, aby zde mohla vyrůst opravdu čtvrť,” popsal Petr Hladík, 1. náměstek primátorky, město Brno.

V současnosti probíhá územní studie, jak by měla čtvrť vypadat a zároveň se chystá takzvaný stavební program.

“Pro všechny investory bude jasně dáno, jak ta čtvrť má vypadat. Jak má vypadat bloková struktura, jak mají vypadat jednotlivé domy, partery obchodní, že tam musí být poměrně vysoký podíl bydlení. Chceme, aby ta čtvrť byla živá. Podle takových předběžných předpokladů by zde mohlo bydlet až 15 tisíc obyvatel města Brna,” doplnil Petr Hladík, 1. náměstek primátorky, město Brno.

Zároveň má tato čtvrť tvořit spojnici nového vlakového nádraží a historického jádra města. Vedení projektového týmu byl pověřen ředitel kanceláře městského architekta. Pro KAM je to stěžejní úkol.

“Je to zcela výjimečný projekt, jak svým rozsahem, tak zaměřením. Něco podobného tady ještě nemáme, ale my jsme se inspirovali v zahraničí, jak v Rakousku, tak v Německu. Ve Vídni vznikla čtvrť i s novým nádražím, je to vlastně smíšená čtvrť hlavně na bydlení, a v Německu, v Hamburku, kde z bývalého přístavu vznikla opět velká smíšená čtvrť, která se jmenuje Hafencity,” vysvětlil Michal Sedláček, ředitel, KAM Brno.

Projektová skupina byla ustavena a nyní na ni čekají první velké úkoly.

“V prvním, asi nejdůležitějším v této chvíli je vyřešit protipovodňovou ochranu. Protože skoro celé toto území je v záplavovém území a do té doby, než vyřešíme, aby tam ta povodeň netekla, tak se tam v podstatě nedá stavět,” upřesnil Michal Sedláček, ředitel, KAM Brno.

Cesta ke Čtvrti Trnitá bude tedy ještě dlouhá. S trochou nadsázky vysvětluje její jméno náměstek primátorky..

“Ta čtvrť Trnitá, protože je blízko komunikace Trnitá, a někteří říkají, že vůbec vznik nádraží a té nové čtvrti byl a ještě bude Trnitý,” dodal s nadsázkou Petr Hladík, 1. náměstek primátorky, město Brno.

Že ta realizace snad až tak trnitá nebude bychom si asi měli přát společně všichni.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

LODĚNICE s.r.o. Loděnice u Moravského Krumlova
Loděnice
od 21 480 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu