Zouvalka na Brněnské přehradě projde rekonstrukcí

  • 9. března 2020,
  • 14:49,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Stezku zvanou Zouvalka na Brněnské přehradě čeká rekonstrukce. Cesta je teď v takovém stavu, že na místě mohou hrozit úrazy. Magistrát za její opravy, které začnou v nejbližší době a skončí v červnu, zaplatí skoro osmnáct milionů korun.

Reklama

Momentální stav více než osm set metrů dlouhé cesty, která vede přes Podkomorské lesy, je špatný. Pěší trasa Zouvalka na levém břehu Brněnské přehrady bude po rekonstrukci bezpečnější. Stavba bude stát téměř 18 milionů korun. Práce začaly na začátku března.

Podle vedení města je chodník ve špatném stavu a chodci v obou směrech procházejí nebezpečnými místy. Trasa je příliš úzká, její šířka je daná pouze současnou možností terénu. V celé délce trasy je chodník příkrý a leží na hraně strmého svahu vedoucího do Brněnské přehrady. Trasa vede přes přírodní a geologickou oblast chráněného přírodního parku Podkomorské lesy. Úpravy se týkají úseku od lávky pod hradem Veveří přes Zouvalku po cestu vedoucí za bezejmenným vodním korytem směrem k lodní zastávce Cyklistická a dále k restauraci U Šuláka. Na opačném břehu přehrady je souběžně se silnicí zhruba za rok v plánu vybudování cyklostezky.

“My jsme velice rádi, že Brno k tomuto záměru přistoupilo. Mělo by se stavět snad od března příštího roku do konce příštího roku, kdy je uzavírka ulice Rakovecké. Bude se budovat celá komunikace a na ní by měla částečně vést ta cyklotrasa. Bude mít asi 5,6 km, z toho zhruba 1,5 kilometru vede souběžně po té stavěné silnici, čili předpokládám, že ve stejném termínu bude zpracováván úsek té cyklostezky.” Tomáš Jára místostarosta, MČ Brno-Bystrc

Jak cyklostezka, tak i rekonstrukce Zouvalky by měly ještě zatraktivnit přehradu a její okolí pro Brňany i turisty všeobecně.

“My pak doufáme, že budou vytvořeny třeba parkovací zálivy autobusů u hradu Veveří, aby tam nedocházelo ke kolizi autobusu s ostatní dopravou a cyklisty. Rozhodně to tu oblast oživí, a pokud se nám do budoucna podaří sladit i stánky u vstupu na přehradu, tak to bude další krok k tomu, aby ta přehrada vypadala lépe. Ale to je běh na dlouhou trať." Tomáš Jára místostarosta, MČ Brno-Bystrc

Cyklostezka je zatím pouze na papíře, cesta Zouvalka už se začala budovat. V nejstrmějších místech chodníku jsou navrženy stupně z ocelových lávek s dřevěným povrchem a dřevěným zábradlím. Konstrukce vznikne dosypáním vrstvy štěrkem. Chodník se rozšíří na dva metry a má měřit 825 metrů. Stavební práce potrvají do června.

“Cesta kolem Brněnské přehrady by v letošním létě měla být natolik opravená, aby zde mohli jezdit nejenom cyklisté, běhat běžci “okolo Prýglu”, ale také třeba jezdit maminky s kočárky. Pavel Štěpánek, TV Brno 1.”




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu