Výstava fotek přibližuje péči o novorozence

  • 24. září 2020,
  • 11:50,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Přiblížit neonatologickou péči by měla výstava fotografií na Moravském náměstí. V rámci Světového dne předčasně narozených dětí připravila FN Brno opět několik akcí. Na výstavě s názvem Křehcí bojovníci se mohou návštěvníci seznámit s náročností péče o novorozence.

Reklama

Na Moravském náměstí je k vidění výstava fotografií, která je součástí kampaně u příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí. Nese název Křehcí bojovníci a návštěvníkům má přiblížit neonatologickou péči.

Ročně se narodí na Jižní Moravě asi 14 000 dětí, z toho je asi 6-8% dětí předčasně narozených. To číslo znamená, že většina dětí je narozená s vahou, která nevyžaduje intenzivní péči, ale jsou mezi nimi i děti, které vyžadují péči a těch je asi 700 do roka,“ řekl Tomáš Juren, vedoucí lékař novorozenecké JIP Neonatologického oddělení FN Brno.

V Brně se o tyto děti starají především dvě pracoviště. Perinatologické centrum Fakultní nemocnice Brno, které je největším centrem tohoto typu v České republice, a novorozenecká jednotka intenzivní péče v Dětské nemocnici. Ta se stará nejen o předčasně narozené děti.

Pokud to dítě potřebuje nějaký chirurgický zákrok nebo specialistu z jiného oboru, např. kardiologa, kožaře, očaře, tak je potom převážen k nám na tu novorozeneckou JIPku a ten multidisciplinární tým se tam stará o něj,“ uvedl Tomáš Jimramovský, vedoucí lékař novorozenecké JIP Pediatrické kliniky FN Brno a LF MU.

Snímky, které mohou lidé spatřit na Moravském náměstí v blízkosti sochy Jošta, zachycují péči odborníků právě z těchto pracovišť.

„Tyto fotografie jsem pořizovala na Obilním trhu a potom na oddělení padesát šestky v Dětské nemocnici. Fotila jsem je v průběhu léta a podle příležitosti, když bylo třeba, jsem dostala informaci od doktorů, že je zákrok, který by bylo vhodné nafotit,“ řekla Martina Morávková, autorka fotek.

Na slavnostní zahájení výstavy se přišly podívat i maminky s dětmi, kterým lékaři a sestry ze zmiňovaných oddělení pomohli.

U nás to bylo tak, že ze dne na den to bylo hodně rychlí a dostali jsme se do takové situace, že jsme museli využít pomoc neonatologie a dětské nemocnice a všech tady těch hodných doktorů a sestřiček a budu jim vděčná až do konce života,“ řekla Tereza Golková, maminka.

„Já bych si přála, aby z těch fotografií bylo cítit, kolik práce, laskavosti, citu a trpělivosti v nemocnici lékaři a sestřičky dávají těm miminkům, těm rodičům, že to není jen o přístrojích, ale opravdu, že je to poslání, ne povolání, to co ti doktoři a sestřičky těm rodičům dávají,“ uvedla Martina Morávková, autorka fotek.

Celosvětově se předčasně narodí přibližně 15 milionů dětí za rok, to znamená více než každé desáté dítě. Tato kampaň by měla sloužit také jako poděkování těm, kteří se o tyto děti starají. Vyvrcholí tradičně rozsvícením Špilberku v purpurové barvě 16.11. a během pro Křehké bojovníky v rámci Brněnského běžeckého poháru.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu