Turisté mohou objevovat Brno v knihách

  • 4. února 2021,
  • 9:42,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Příběhy Brna pro děti i dospělé, fotografie i vyprávění. To nabízí tiskoviny, které vydává Turistické informační centrum. Mezi nejnovější patří kuchařka sepsaná podle receptů hospodyně Leoše Janáčka.

Reklama

Turistické informační centrum Brno už léta zásobuje občany i turisty brožurami a knihami, které přibližují zajímavosti moravské metropole. Tato publikační činnost by se dala rozdělit do dvou kategorií. První jsou destinační tiskoviny, určené k podpoře cestovního ruchu, které jsou k dispozici zdarma v několika jazycích.

„Úplně nejnovější destinační tiskovina se věnuje vodojemům na Žlutém kopci, protože to je památka, kterou jsme otevřeli v loňském roce a je opravdu turisticky navštěvovaná a je to takové lákadlo,“ uvedla Adéla Nováková, tisková mluvčí TIC Brno.

Druhou kategorií jsou knihy. Mezi nejnovější z nich patří například To je Brno po sto letech nebo kniha Frčíme Brnem věnovaná dětem. Zároveň také v loňském roce vyšel třetí díl autentického průvodce To je Brno. Ve spolupráci s Moravským zemským muzeem vznikla také Mářina kuchařka, která nechává netradičním způsobem nahlédnout do života brněnské osobnosti Leoše Janáčka. Jedná se o sbírku receptů, které zapisovala Janáčkova dlouholetá hospodyně.

"Kdyby tam byly jenom ty recepty, tak to asi nebude taková atrakce, ale ono je to zajímavé právě tím, že Mářa si mezi ty své recepty ještě zapisovala různé poznámky a komentáře v životě v Janáčkově rodině," řekla Šárka Zahrádková, manažerka projektu Janáček Brno, TIC Brno.

Kuchařka obsahuje i recept na Janáčkovo oblíbené šípkové cukroví, dělané ze šípkové marmelády.

"Ten Janáček i sám zapisoval svým přátelům a ten jeho autograf toho receptu máme v té knížce taky," uvedla Šárka Zahrádková, manažerka projektu Janáček Brno, TIC Brno.

Další z knih zase nabízí možnost prohlédnout si zajímavé interiéry z pohodlí domova, prostřednictvím fotografií. Nese název Interior Design Guide a představuje padesát nejzajímavějších interiérů v Brně a na Jižní Moravě.

"Jsou to fotografie různých prostor, které jsou tematicky děleny podle jejich účelu. Najdeme zde například fotografie barů a kaváren, hotelů, kadeřnictví, obchodů a nebo muzeí a galerií," řekla Adéla Nováková, tisková mluvčí TIC Brno.

Výtěžek z prodeje této publikace jde na charitativní účely. Brňané i turisté, kteří do metropole zavítají, mohou tiskoviny získat jak v infocentru pod krokodýlem, tak v internetovém obchodě nebo ve stáncích turistického informačního centra na brněnských akcích. V nabídce jsou kromě knih a brožur upomínkové předměty různých druhů.

"Kromě kategorie Čti Brno je tam taky kategorie Nerozbij Brno a to jsou například porcelánové předměty. Jsou tam například hrnky pro kávu to go, kde jsou obrázky Venduly Chalánkové," doplnila tisková mluvčí TIC Brno Adéla Nováková.

Ten, kdo by se chtěl o Brně a jeho osobnostech dozvědět více a nebo mít jen doma hezkou upomínku, má tedy rozhodně z čeho vybírat.




ČOS - Speciální servis s.r.o. - místo výkonu práce nádraží Letovice
Letovice
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - Šlapanice
Šlapanice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Břeclav
Břeclav
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu