Brno ožilo Dopravní nostalgií

  • 28. června 2021,
  • 11:44,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Náměstí Svobody v Brně se o víkendu zaplnilo historickými vozy. Tradiční den Dopravní nostalgie přilákal jak milovníky dopravy, tak rodiny s dětmi. Nejen, že si historické unikáty mohli prohlédnout, ale také se jimi mohli svézt.

Reklama

Na náměstí Svobody v Brně se opět uskutečnila tradiční akce Dopravní nostalgie. Nejen díky Dopravnímu podniku města Brna, ale také díky Technickému muzeu a dalším organizacím se mohli milovníci dopravy projet historickými vozy.

“Pro pamětníky tady budou asi nejzajímavější vozy elektrické trakce. Tramvaje s dřevěnými peřejkami zvané “dřeváky”, ti asi ti starší pamatují. I celokovový vůz, který byl vyroben v královopolské strojírně v 50. letech, který dostal přezdívku “plecháč”, ten tady taky jezdil hodně a byl jenom v Brně, takže to pamětníci pamatovat budou,” řekl Ivan Nedělka, bývalý zaměstnanec DPMB.

Mezi tradičními zástupci historického vozového parku se objevily také dvě novinky. Autobus Škoda 706 RTO, který dopravní podnik pořídil v roce 2020 a autobus Karosa ŠM 11 pořízený letos. Nadšenec a bývalý zaměstnanec Dopravního podniku nám připomněl jejich specifika.

“Tehdy do takového autobusu vystoupat byl dost velký problém, i řidiči museli být daleko šikovnější, protože nebyla žádná automatika, řazení s meziplynem, aby to v převodovce neškrtalo. Bylo to prostě náročnější, ale bylo to zase z pohledu té technické úrovně a vyspělosti té doby,” uvedl Ivan Nedělka, bývalý zaměstnanec DPMB.

V neposlední řadě se o zajímavou podívanou, především pro zvědavé děti, postarala parní tramvaj. Akce, která je součástí festivalu Ignis Brunensis, byla pro její návštěvníky i kolemjdoucí návratem do historie. A to nejen díky vozům, ale také dobovým krojům a flašinetářům.

Díky historickým vozům, doprovodnému programu a různým stánkům a atrakcím, se náměstí zaplnilo lidmi. Dopravní podnik to vnímá jako jeden z prvních signálů, že se covidová situace zlepšuje a život se vrací do normálu. V nejbližších dnech se také zmírní dosavadní omezení pro cestování MHD.

Od prvního července uvolňujeme ta poslední covidová opatření ve vozech MHD, takže mizí řetízky, cestující mohou využívat všechna sedadla, začne fungovat poptávání otvírání dveří, aby byla plně využita klimatizace a také se všechny dveře využívali pro nástup a výstup cestujících, ” uvedl Jan Seitl, provozní ředitel DPMB.

“My možná i na konci prázdnin odhodíme tyto symboly té poslední doby, těch posledních měsíců. My bychom Vás všichni chtěli pozdravit a nezapomeňte, jsme Dopravní podnik města Brna a jezdíme pro vás, ” doplnil Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Dnes můžeme klimatizaci a pohodlná sedadla ve vozech spokojeně využívat, avšak není od věci si připomenout, jaké bylo jezdit městskou dopravou v dobách dávno minulých. Kromě Dopravní nostalgie vyjíždí historické vozy do ulic Brna i během dalších akcí a některé i pravidelně. Zmíněným “dřevákem” se například bude možné projet o víkendech od června až do října na trase H4.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu