DPMB v autobusech testuje zabudované alkoholtestery

  • 31. března 2022,
  • 15:51,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V některých brněnských autobusech jsou na zkoušku nainstalovány alkoholtestery pro řidiče. Pokud se testovací provoz osvědčí, bude moci Dopravní podnik města Brna ušetřit práci a čas hned několika zaměstnanců. Chytrý systém je nastaven tak, že pokud je test pozitivní, řidič autobus nenastartuje.

Reklama

Dopravní podnik města Brna nainstaloval do některých autobusů alkoholtestery. Díky nim si budou moci řidiči před nástupem do služby sami ověřit, zda jsou střízliví a způsobilí vyjet na svou pravidelnou trasu. Tato zařízení teď bude podnik nějaký čas testovat.

“My aktuálně máme ty alkoholtestery namontovány v patnácti autobusech, do budoucna uvidíme, jak se nám ten systém osvědčí, a určitě bychom ho následně rozšířili do dalších vozů. Cena jednoho toho zařízení je 50 000 korun,” uvedla tisková mluvčí DPMB Barbora Doležalová.


Zařízení je napojeno na konkrétní vůz. Řidič tedy při nástupu do vozu dýchne do přístroje a čeká na výsledek. Pokud by se ukázalo, že je pod vlivem alkoholu, znemožní přístroj nastartování autobusu. Brněnský dopravní podnik není jediný, kdo se pokouší uvést tento nápad do trvalé praxe.

“Podobný systém provozuje Dopravní podnik Ostrava od roku 2019 ve dvaceti svých tramvajích. Funguje na podobném principu jako alkoholtestery v brněnských autobusech. Systém dřív testoval také Dopravní podnik v Českých Budějovicích na několika trolejbusech,” doplnila Linda Hailichová, tisková mluvčí Sdružení dopravních podniků ČR.

Pokud by se tento systém v brněnských autobusech osvědčil, výrazně by to ušetřilo čas a především práci dispečerům a dalším pracovníkům dopravního podniku.

"My doposud testujeme řidiče na výpravnách, nebo v průběhu dne to dělají naši dispečeři. My chceme zkusit tuto novou technologii, jak se nám osvědčí, zda bychom personálně našim lidem pomohli a nemuseli je vysílat na ty kontroly. My totiž ročně takto provedeme 13 000 namátkových testů. Musím říct, že za poslední dobu jsme neměli ani jeden pozitivní záchyt,” řekla tisková mluvčí DPMB Barbora Doležalová.

Další výhodou těchto zařízení je i jejich programovatelnost. Dispečink by tak mohl například při střídání řidičů na dálku požadovat provedení testu. Pokud se systém osvědčí, bude Dopravní podnik města Brna zvažovat zařazení této výbavy do zadávacích podmínek pro výběrová řízení na nové vozy.




AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu