DPMB zahájil 76. plavební sezónu

  • 14. dubna 2022,
  • 13:52,
  • Brno,
  • Jannis Moras

76. plavební sezóna už je v plném proudu. Ačkoli bylo počasí při vyplutí prvních lodí spíše podzimní, je jen otázka času, kdy se na plavbu opět vydají v letním horku stovky turistů. Překonat úspěšnost té loňské sezóny ale bude těžké.

Reklama

9. dubna odstartovala na Brněnské přehradě 76. plavební sezóna. První jarní den už máme několik týdnů za sebou, ovšem první letošní kilometry brněnské flotily počasí tentokrát ilustrovalo spíše než barvami jarními šedí raného podzimu.

“Já jsem měl dotazy, jestli je to zahájení, nebo ukončení plavební sezóny. Prosím vás, je to zahájení 76. plavební sezóny na Brněnské přehradě”, upřesnil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Lodě Dopravního podniku se na hladinu Brněnské přehrady vrací po pravidelné zimní údržbě. Byla provedena oprava interiéru, zázemí pro cestující, ale i těch částí lodí, které jsou během letní sezóny očím pasažérů skryty pod vodou. Z hangáru v den zahájení vyplulo 6 ze 7 lodí brněnské flotily.

Sedmá loď prochází rekonstrukcí, jedná se o loď Brno. My jsme v zimě začali s opravou elektroinstalace, ta stále probíhá, ale v průběhu plavební sezóny by se k té flotile měla přidat, uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku Barbora Doležalová.

Sedm elektricky poháněných lodí Lipsko, Vídeň, Utrecht, Dallas, Stuttgart, Morava a již zmíněná jednopalubová Brno přepravily v loňské sezóně rekordní počet cestujících za posledních 40 let. Osmisettisícová hranice z let 50. sice překonána nebyla, nicméně i loňské číslo je v současné době úctyhodné.

“My jsme opravdu přepravili bez asi dvou tisíc 290 tisíc cestujících, což je nový rekord tady v té době”, řekl generální ředitel Dopravního podniku Miloš Havránek. 

Jedním z aspektů, který by mohl v dalších sezónách přilákat na brněnské moře více návštěvníků a pasažérů, je jistě atraktivita okolního prostředí a infrastruktura samotné lodní dopravy.

“My máme v plánu opravovat další přístaviště na té plavební dráze. My už jsme v minulosti některá přístaviště opravili tak, aby byla třeba nízkopodlažní, bezbariérová a snažíme se tak i do budoucna u těch dalších, ale hledáme momentálně finance a uvidíme, jak to bude”, upřesnila tisková mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Doležalová.

Kromě zmíněných úprav plánuje Dopravní podnik ve spolupráci s městem Brnem zlepšit možnosti dopravy v okolí přístaviště v Bystrci a pro milovníky letní kratochvíle by měly na březích vzniknout nové veřejné grily.

Ceny jízdenek zůstávají pro letošní plavební sezónu stejné jako loni. Rovněž tak možnosti jejich nákupu, tedy kartou nebo hotově na pokladně v přístavišti Bystrc, na palubě lodi pomocí služby Pípni a jeď nebo na portále Brno ID. Lákadlem jsou i tzv. pojízdné jízdenky, které kombinují jízdu lodí se vstupem do vybraných brněnských atrakcí.

“Je tam společná jízdenka se Zoologickou zahradou, je tam společná jízdenka, pokud chcete navštívit hrad Veveří. To znamená, všechny tyto záležitosti zůstávají”, dodal ředitel Dopravního podniku Miloš Havránek.

Přestože první plavební den roku vypadal spíše jako konec října, kdy lodě z Brněnské přehrady zase zmizí, byla sezóna úspěšně zahájena. Nezbývá než popřát šťastnou plavbu a krásné léto na Prýglu.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu