V Brně vznikají nové kostely

  • 21. srpna 2019,
  • 18:40,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Brno je městem mnoha historicky významných církevních staveb. Kromě kostelů z dávné minulosti začali po roce 1989 vznikat i kostely nové.V těchto dnech byl představen vítězný projekt na plánovaný kostel Ducha svatého v Brně Líšni.

Stáhnout video
Reklama

Po roce 1989 byl jako první na území města Brna postaven kostel Panny Marie v Brně - Žabovřeskách a o dva roky později kostel Neposkvrněného početí Panny Marie s klášterem v Brně- Soběšicích. Nyní je v plánu kostel v Líšni.

„V různých etapách tam bylo vybudováno takzvané Salesco, salesiánské středisko, což je středisko, kde mohou lidé, zvláště mládež, děti, trávit svoje volnočasové aktivity a takovou poslední částí celého toho velkého projektu je právě stavba kostela," uvedl Pavel Kafka, biskupský delegát pro přípravu kostela.

Nová Líšeň je část města s 25 tisíci obyvatel a výstavbu kostela zde katolická církev plánovala dlouhodobě. Letos v únoru byla vyhlášena architektonická soutěž a porota nyní vybrala návrh arch. Jana Soukupa z Plzně. Stavba by měla být architektonickou dominantou místa.

„Každá stavba, každá architektura má nějakou přidanou hodnotu. A já věřím tomu, že i tento návrh z dílny pana Ing. arch. Soukupa má nějakou přidanou hodnotu, která i urbanisticky dotváří to okolí,” řekl Pavel Kafka, biskupský delegát pro přípravu kostela.

Zajímalo nás, čím jsou stavby nových sakrálních budov jiné oproti běžným projektům, co je pro zadavatele podstatné?

„To hlavní kritérium je to, aby se tam ta rodina, ta farnost cítila dobře, tím druhým kritériem, aby to jasně říkalo: tady můžete zažít něco, co jinde zažít nemůžete,” vysvětlil Pavel Kafka, biskupský delegát pro přípravu kostela.

V současné době probíhá stavba kostela zasvěceného řeholní sestře bl. Restitutě v Brně- Lesné, pro který před deseti lety požehnal při své návštěvě jihomoravské metropole papež Benedikt XVI. základní kámen. Samotná stavba kostela v Líšni by mohla začít v letech 2023 -2025.




Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu