Brno se umístilo v žebříčku studentských měst

  • 22. srpna 2019,
  • 19:17,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Brno se podle výsledků společnosti Quacquarelli Symonds, která pravidelně sestavuje žebříčky studentských měst, umístilo na šestém místě. Moravská metropole se na předních příčkách drží už několik let. Poprvé Brno předběhlo i Prahu.

Stáhnout video
Reklama

Do ankety o nejlepší studentské město se zapojilo na 87 tisíc studentů a čerstvých absolventů z celého světa, kteří mají s daným studentským městem osobní zkušenosti. Hodnotili především dostupnost umění a kultury, noční život, dopravu, ale i pracovní příležitosti a přátelskost města. 

 „Studuji žurnalistiku a sociologii na fakultě sociálních studií. Původně jsme uvažovala, jestli zvolím Prahu nebo Brno, ale Brno je pro mě takové přívětivější, je tady méně lidí a celkově je tady dobrý studentský život,“ řekla Barbora Ficbauerová, studentka.

V 380 tisícovém Brně se během roku pohybuje až na 80 tisíc vysokoškolských studentů. I z toho důvodu web Quacquarelli Symonds označuje největší moravskou metropoli jako město s výraznou studentskou populací. 

 „Líbí se mi, že je tady hodně kulturních institucí, hodně společenských akcí a jsou tady super kavárny,“ dodala Barbora Ficbauerová, studentka.

Přibývá i cizinců, kteří do Brna přijíždí za studiem. Zahraniční studenti si nejvíce oblíbili Masarykovu univerzitu.

„Masarykova univerzita má aktuálně necelých 32 tisíc studentů z toho jsou zhruba 16 % Slováci a dalších 5 % jsou cizinci z jiných zemí. Těch 5 % jsou studenti, kteří studují dlouhodobě, kromě toho máme studenty, kteří přijíždějí na Erasmus a těch je zhruba kole 850 až 1000 ročně,“ sdělila Martina Fojtů, tisková mluvčí Masarykovy univerzity.

Studující cizinci si nejvíce v Brně pochvalují kulturní vyžití dostupnou dopravu, zkrátka celkovou pestrost města.

„Studenti si tady pochvalují to, že zde studuje na jednom místě řada lidí z mnoha různých koutů světa. Vnímají to jako přidanou hodnotu, že zde získávají obrovský rozhled, oceňují také dobré jídlo, kvalitní a levnou veřejnou dopravu a vůbec příjemné podmínky pro studium a bydlení,“ uvedla Martina Fojtů, tisková mluvčí Masarykovy univerzity.

Letos šesté Brno poprvé v mezinárodním hodnocení předběhlo i Prahu, která skončila na osmém místě. Prvenství získal Mnichov, druhou příčku obsadil Montreal a na třetí se umístil australský Melbourne.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu