Brněnská škola má vítězku v carvingu
- 21. února 2020,
- 19:59,
- Brno,
- Pavel Štěpánek
Pod pojmem "mistr světa" si většinou představujeme špičkové sportovce. Ovšem mistrovství světa se koná i v disciplínách pro mnohé z nás poněkud netradičních. Česká republika a Brno se například mohou pochlubit čerstvým mistrem světa ve vyřezávání z jablek.
Carving je nejen technika ve sjezdovém lyžování, ale také název pro umělecké vyřezávání ovoce. Jablka, melouny, dýně a různé jiné druhy zeleniny či ovoce se pod šikovnýma rukama carverů proměňují v nádherné květy, ornamenty nebo třeba postavy. Brněnská Střední škola Gemini, zaměřená na gastronomii, se carvingu věnuje sice krátce, o to však úspěšněji - z právě skončené Olympiády ve Stutgartu studentka školy přivezla zlatou medaili.
“Jsem velice rád a spokojený, že jsme získali zlato, že jsme je přivezli do České republiky, a chtěl bych poděkovat Terezce Buchtové, která reprezentovala školu, Jihomoravský kraj a Českou republiku.” Tomáš Anderle ředitel, Střední škola Gemini Brno
A Tereza reprezentovala opravdu výtečně - na Stutgartské olympiádě se mezi nejlepšími světovými mistry v umění curvingu rozhodně neztratila.
“Jsem vlastně představovala vyřezávanou kompozici z různého ovoce a zeleniny a právě jsem získala zlato.” Tereza Buchtová vítězka Olympiády v carvingu
Brněnská střední škola se do vyučování carvingu pustila na základě nápadu a nadšení svého ředitele, který se aktivně zúčastnil carvingového kurzu a získal tak další výuční list.
“Na škole jsem udělal další vzdělávání pedagogických pracovníků, pozval mistra tady té carvingové společnosti a začali jsme vyřezávat.” Tomáš Anderle ředitel, Střední škola Gemini Brno
Tereza se vyřezávání věnuje necelé dva roky a už se z ní stala opravdová mistryně. Zeptali jsme se, jak se k této zajímavé gastronomicko - umělecké disciplíně vlastně dostala.
“Já když jsem nastoupila na střední školu, tak mi byl v prváku nabídnut kurz carvingu, který vede pan Luděk Procházka a ten mě učil základní vyřezávání - různé ovoce a zeleninu. Postupně jsem navštívila další kurzy, které byly o něco těžší.” Tereza Buchtová vítězka Olympiády v carvingu
A že se i s těmito složitějšími kurzy Terezka vypořádala více než dobře, o tom svědčí nejen zisk Olympijského zlata.
“První soutěž byl melounový šampionát v Třebíči, kde jsem byla třetí. Pak jsem byla na dýňovém šampionátu, tam jsem taky vyhrála nějaké zlato a stříbro. Pak jsem byla na carving cupu na Slovensku, tam jsem získala druhé místo.” Tereza Buchtová vítězka Olympiády v carvingu
Vyřezávání z ovoce a zeleniny je stále častěji využíváno pro vytváření dekorací na slavnostní tabule. Pro Terezu má toto umění ještě další plus.
“Je to také dobré jako dárek k narozeninám, protože to tomu člověku určitě udělá radost. Nebo na svatby jako dekorace.” Tereza Buchtová vítězka Olympiády v carvingu
Na Terezčině skromném vystupování zatím nic nezměnily ani její nemalé úspěchy.
“Dokonce jsem se dozvěděl, zatím neoficiálně, že tento úspěch vzbudil i zájem Pražského Hradu." Tomáš Anderle ředitel, Střední škola Gemini Brno
Gratulace Tereze i škole za úspěch ve Stutgartu samozřejmě putuje i od naší redakce a věřím, že také od vás, našich diváků. Pavel Štěpánek, TV Brno 1.