Ve Znojmě roste velkokapacitní kulturní sál

Dlouhé roky v areálu Louckého kláštera ve Znojmě funguje oblíbené vinařství, zrekonstruovali tu školu a malý kulturní sál Louka. Nyní tu vzniká multifunkční sál. Znojmo na něj získalo významnou dotaci a bývalá jízdárna se proměnila v jedno velké staveniště.

Reklama

Hudební vystoupení v provizorních prostorách s omezenou kapacitou. Na to jsou žáci základní umělecké školy dlouhá léta zvyklí. Znojmu totiž žalostně chybí velkokapacitní sál. Volají po něm místní obyvatelé i jednotlivé instituce.

„Hudební oddělení má 680 žáků a když chcem dělat něco s opravdu s velkou odezvou, tak ten prostor není jednoduché najít. Znojmo je historické krásné město a my bychom si přáli, aby kultura kráčela ve stejných šlépějích jako historie,“ tvrdí Jaromír Berka, ředitel ZÚŠ Znojmo.

Znojemský sen se brzy stane realitou. V areálu Louckého kláštera na okraji města se pracovní stroje zakously do nevyužívaného objektu. Bývalá jízdárna se začala proměňovat v kulturní sál s kapacitou 800 lidí. Práce tu momentálně běží v plném proudu.

„Co se týče využití, tak se zde plánují velkokapacitní koncerty, eventové události, svatby, oslavy, kulturní akce pořádané místními spolky, školami a podobně,“ vyjmenovává Ivana Solařová (ANO 2011), starostka Znojma.

Od nového multifunkčního prostoru si vedení města hodně slibuje. Odvážné přestavby se nebojí, naopak v ní vidí mimořádnou příležitost. Své místo by v něm měly postupně najít všechny znojemské organizace. Přestavěná jízdárna nabídne skutečně variabilní využití.

„Tak tady vidíte využití pro koncert, kde by se mělo vejít až 800 lidí. Tady to je malá eventová událost u kulatých stolů. Můžeme se podívat i na další akce, třeba koncerty se sedačkami a nebo potom na klasické kongresové sezení,“ popisuje Ivana Solařová (ANO 2011), starostka Znojma.

Sál za sto milionů z šedesáti procent pokryje dotace z ministerstva kultury, zbytek doplatí město. Hotovo by mělo být v polovině příštího roku. Na jeho slavnostní otevření se těší i ředitel základní školy, který vyrůstal v přilehlém domě a bývalé vojenské objekty kláštera velmi dobře zná.

„Hlavně aby ten prostor zvenčí zůstal stejný, historický a zevnitř kompletně nově vybavený. Už to, že bude podium stavitelné do různých výšek a že bude moct být na podiu i 100 vystupujících, je prostě úžasné,“ těší se Jaromír Berka, ředitel ZÚŠ Znojmo.

Ještě letos by na přestavbu jízdárny měla navázat druhá etapa. Ta má zcela přestavět přilehlou konírnu. Vznikne tu zázemí sálu, šatny, restaurace a v plánu je i malá galerie. Město by chtělo tuhle část dokončit do konce roku 2026. 




D.I. SEVEN, a.s. - Blučina
Blučina
od 140 Kč/hod.

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

VSP security service s.r.o. - 01
Syrovice
od 26 000 do 28 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu