Město předalo novou sanitku Záchranné službě

  • 5. prosince 2019,
  • 9:51,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Na nádvoří Nové radnice v Brně zástupci města v čele s primátorkou předali nový sanitní vůz jihomoravské Zdravotnické záchranné službě. V rámci Memoranda o spolupráci mezi Jihomoravským Krajem a městem Brnem tomu tak bude i v příštích čtyřech letech.

Reklama

Jihomoravská záchranka má ve své péči region o rozloze přes 7 tisíc kilometrů čtverečních s 1 milionem 200 tisíci obyvateli. Pokud ještě připočteme fakt, že jejími pacienty bývají i studenti, kteří mají trvalý pobyt mimo kraj a také všechny návštěvníky regionu, je dobře fungující a špičkově vybavená zdravotnická záchranná služba vlastně nutností. I proto na technickém vybavení spolupracují Kraj i město na základě společného memoranda.

“My jsme uzavřely memorandum mezi městem, krajem, záchrannou službou a úrazovou nemocnicí a v něm jsme se zavázali, že město Brno v následujících pěti letech poskytne každý rok jednu sanitku pro ZZS. Toto je první z nich, takže memorandum funguje výborně. Já se těším na to, že budou následovat i čtyři další sanitky. Co je důležité, tak my máme podmínku, aby vždy ta nová sanitka sloužila na území města Brna,” říká Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

Zajímalo nás, jak tyto nové vozy hodnotí ti, kteří s nimi budou každodenně v provozu, tedy posádka a hlavně řidiči.

“Tyhle vozy disponují sedmistupňovou automatickou převodovkou a pro větší pohodlí pacienta v ambulantním prostoru byly instalovány vzduchové měchy, které slouží k plynulejší jízdě a zvyšují komfort pro toho pacienta, protože víme, jak jsou silnice nerovné, takže tohle je určitě velký posun ke komfortu a zlepšení služeb pro pacienty,” říká Petr Mazánek, řidič ZZS JMK.

Největší část starostí o obnovu vozového parku zůstává samozřejmě na zřizovateli, což je Jihomoravský Kraj. Jeho zástupci oceňují tuhle formu spolupráce s městem.

“Jsme za to velmi rádi, protože nám to pomáhá obnovovat ten rychle zastarající vozový park, protože naše sanitky mají velký nájezd a je potřeba je každý rok v nezanedbatelné míře obnovovat. Takže v roce 2020 Jihomoravský Kraj zakoupí devět sanitek a obdrží smlouvu na dalších 12, které s nějakým půlročním až ročním zpoždění budou dodány,” říká Milan Vojta, radní pro zdravotnictví JMK.

Plně vybavený vůz si při předání se zájmem prohlédla i brněnská primátorka a zaujalo jí dokonalé vybavení vozu.

“Zajímavé je, že je tam neustálý kontakt mezi sanitkou a tím zdravotnickým zařízením, takže mi bylo vysvětleno, že když je potřeba vyhodnotit nějaké hodnoty, tak příslušná nemocnice může poskytnout relevantní informace. takže si myslím , že to je naprosto dokonalé ,” říká Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

Asi si většina z nás přeje, aby nikdy nepotřebovala služby Zdravotnické záchranné služby. Ovšem, když už tato potřeba nastane, je dobře vědět, že se nám dostane špičkové pomoci od odborníků a s pomocí té nejlepší techniky. A to je dobře. Pavel Štěpánek, TVB1.






Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu